Sunday, September 20, 2009

SuaSaNa Di HaRi RaYa

Berlalulah sudah Ramadhan
Sebulan berpuasa
Tiba Syawal kita rayakan
Dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan
Semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan
Bersyukur tak terkira

Bertukar senyuman dan salam
Ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan
Saling memaafi
Suasana Hari Raya
Walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan
Dan mententeramkan jiwa

Kuih dan muih
Beranika macam
Makanlah jangan
Hanya dipandang...

Ketupat rendang
Sila nikmati kawan
Penat memasak
Malam ke pagi

Wajik dan dodol
Jangan lupakan
Peninggalan nenek
Zaman berzaman...

Asyik bersembang
Pakcik dan makcik
Hai, duit raya
Lupa nak diberi


salam aidilfitri buat semua. mohon maaf atas semua keterlanjuran kata atau behaviour. Semoga kehadiran aidilfitri kali ini akan memberikan 1001 erti buat kita semua. insyaallah. jemput lah datang rumah sekiranya sudi. hehehe. rutin raya tahun nie macam biasa. x banyak beza. yang beza hanyalah iLHamS da besar. so.. more preparation for them. for mama n papa... we just wear apa2 saja yg ada. actually masa wedding pak ngah da beli a few clothes. so juz pakai jer la. x bek membazir. mama pun kena pakai uniform di hari raya. since nak match ngan papa nyer pasal... a week before raya, mama berjaya untuk meng'free' kan diri folow acik kema, acik maznah n acik asma ke PKNS bangi n beli baju kurung pahang dengan saiz yang lebih besar dari biasa. Thanx to acik2.

as what we did last year, routine this year still da same. pagi raya kat umah wan. then afta solat raya g umah nenek. (FIY umah wan n umah nenek juz 5 minit je. So kami biasanyer lari2.) then balik kampung atuk kat bemban, seremban. all atuk's sibling live at here. Petang balik umah nenek. then malam balik umah wan nyang kat rembau. (wan nyang is wan's mother). raya ke-2, jln umah adik beradik wan nyang kat rembau then g umah adik beradik wan kat melaka. Then balik umah wan nyang. pagi raya ke-3, balik kg tok mat johor (not every year we went there... last year we went there during raya aidiladha. this year x sure lagik.. papa kater tengok budget).

tu lah rutin kami. Tahun nie raya tahun ke-2 kami beraya bersama2 iLHamS. kalu tahun dulu iLHamS masih kecil dan belum dapat kaki. But this year... i dunno. i dont have any ideas how it will be. hopefully mama n papa can control them since they will be extra active running here n there when they have their suki, mimi, mizah, hazim, amirol n shahrizal together :-) but itu lah insan2 yang dari lahirnya mereka kenal. yang over excited to ask their parents to go back to mak lang's house every week juz with the reason nak main ngan kembar. who always majuk if kembar tdo n dont have frenz to play with. along love u all.

semoga kehadirian aidilfitri tahun nie membahagiakan kita semua. opsssssssss........ lupe plak.. tahun nie we have mak ngah raya together with us. harap2 mak ngah x majuk2 di hari lebaran ini.

2 comments:

cHeRyNa PiReS said...

"Sungguh cantik kain pelekat,
Dipakai orang pergi ke pekan,
Hari raya semakin dekat,
Silap dan salah mohon dimaafkan."

Selamat Hari Raya Aidilfitri, tuan punya blog...

org bemban ye...dekat je tuh. salam raya dr seremban:)

-- LoVe.. LiFe -- said...

hye cheryna...
salam aidilfitri...
mmm..
saya x dok kat bemban..
kg arwah wan yg kat sana
plus adik beradik ayah pun kat sana..