Thursday, November 18, 2010

SaLam AiDiLaDHa 1431H

salam adiladha buat semua teman.. alhamdulillah.. pada ketika ini, mak dan ayah telah selesai melontar jamrah. kate mak semuanya berjalan lancar n mak n ayah sihat2 jer. malam raya tuh, afta makan, kami sempat menonton salam baitullah. while papa keep watching, mama join induk n atamdiscuss something for hari mak n ayah balik dari tanah suci nanti. tiba2 papa jerit nama mama. rupa2nya papa nampak wan dlm khemah kat mina. tengah baca yassin. alhamdulillah.. biarpun mama x nampak.. sekurang2nya mama tahu wan sihat2 di sana. selama ayah kol.. baru lepas subuh katanya. alhamdullillah, ayah pun sihat2 disana.

raya tahun nie.. sama seperti biasa. yang membezakannya cuma ayah n mak berada di tanah suci. semua orang balik kampung. jumper wan nyang. btw.. rasa nya pada saat mama menaip nie, wan nyang dah admitted to hospital Sungai Buluh tuk next detail scan. harap2 wan nyang sihat2 saja. Insyaallah...

rindunya pada mak n ayah... ingin rasanya memeluk mereka....



Tuesday, November 16, 2010

Tentang Mak DaN aYah

ketika enty ini ditaip, mak dan ayah da berada di mudzalifah setelah berwukuf di arafah semalam. alhamdulillah mereka dipermudahkan segala urusan di padang arafah. tika ini waktu di sana lebih kurang pukul 4 pagi. apa agaknya yang sedang dilakukan oleh mak dan ayah. mungkin tengah mencari batu2 untuk digunakan ketika melontar jamrah dalam sehari dua lagik. apa-apa pun di harapkan mak dan ayah sihat2 selalu dibawah lindunganNya. Semlam kami sempat mengikuti Salam baitullah dan khabar haji yang bersiaran secara langsung dari padang arafah. Ramainya umat manusia.. semuanya memuji kebesaran Allah.. walaupun x nampak mak dan ayah.. cukup untuk mengubat kerinduan kami pada mereka. Adel Dini setiap kali nampak orang bertelekung, berihram akan menjerit "tu atok.. tu wan..".. agaknya mereka pun rindu pada atuk n wan.. ye lah selama ari nie mana penah jauh dari atok n wan. jauhnya 5 hari jerr.. pastu weekend pasti pulang ke rumah atuk n wan mereka.

mak dan ayah menyambut Aidiladha hari nie. Kita di Malaysia akan menyambutnya esok. mesti best kan mak dapat menyambut aidiladha di tanah suci. untuk kami adik beradik.. tiada yang berbeza melainkan mak n ayah di tanah suci tahun nie. malam nie kami akan pulang ke rembau untuk bersama2 adik2 mak yang lain dan juga bersama nenda tersayang. kata nenda.. tahun nie x yah wat lemang sebab mak x der. sebenarnya setiap tahun mak yang paling bz menjelang raya. kadang2 pk mana lah mak dapat tenaga itu semua sebab mak x penah kenal penat. lemang... rendang.. lodeh n etc....

insyaallah next week mak n ayah akan kembali ke tanah air tercinta, Malaysia. tentunya adel n dini sedang menghitung hari biler dapat bertemu dengan nenda dan atuk nya yang tersayang...



video
-- vc nie masa mak n ayah nak berangkat ke tanah Suci tempoh hari --



Monday, November 8, 2010

10 monThs aLReadY

pejam celik pejam celik.. ilham afrina nie da 10 bulan. 10 bulan yg penuh dengan warna-warni... 10 bulan yang penuh dengan keceriaan.. 10 months of love...

sepanjang 10 bulan nie, jarang sekali fyna wat perangai.. cuma kadang2 jer dia majuk... n biler sesekali majuk tuh, biasanya panjang dan lama.. hehehhe.. fyna da ada gigi tau. dua atas, dua bawah.. masih lagik dengan behaviour suka dok.. berdiri .. merangkak .. n senyum. senyuman itu lah yg paling menawan... boleh wat hati mama cair...

kekangan biler terlupa.. fyna da memanjat tangga umah. penah satu hari tiba2 mama paling dia da berada di anak tangga yg ke-10... mama x leh tol terlupa skang nie.. kena beware selalu.. she is so energetic... maybe sebab kakak2 berdua tuh pun sama energetic.. hehehe..

semoga fyna sihat2 selalu.. harap2 masa wan balik nanti fyna da leh jalan.. leh r round2 klia ngan kakinye sendiri... hehhehehe