Thursday, November 18, 2010

SaLam AiDiLaDHa 1431H

salam adiladha buat semua teman.. alhamdulillah.. pada ketika ini, mak dan ayah telah selesai melontar jamrah. kate mak semuanya berjalan lancar n mak n ayah sihat2 jer. malam raya tuh, afta makan, kami sempat menonton salam baitullah. while papa keep watching, mama join induk n atamdiscuss something for hari mak n ayah balik dari tanah suci nanti. tiba2 papa jerit nama mama. rupa2nya papa nampak wan dlm khemah kat mina. tengah baca yassin. alhamdulillah.. biarpun mama x nampak.. sekurang2nya mama tahu wan sihat2 di sana. selama ayah kol.. baru lepas subuh katanya. alhamdullillah, ayah pun sihat2 disana.

raya tahun nie.. sama seperti biasa. yang membezakannya cuma ayah n mak berada di tanah suci. semua orang balik kampung. jumper wan nyang. btw.. rasa nya pada saat mama menaip nie, wan nyang dah admitted to hospital Sungai Buluh tuk next detail scan. harap2 wan nyang sihat2 saja. Insyaallah...

rindunya pada mak n ayah... ingin rasanya memeluk mereka....



Tuesday, November 16, 2010

Tentang Mak DaN aYah

ketika enty ini ditaip, mak dan ayah da berada di mudzalifah setelah berwukuf di arafah semalam. alhamdulillah mereka dipermudahkan segala urusan di padang arafah. tika ini waktu di sana lebih kurang pukul 4 pagi. apa agaknya yang sedang dilakukan oleh mak dan ayah. mungkin tengah mencari batu2 untuk digunakan ketika melontar jamrah dalam sehari dua lagik. apa-apa pun di harapkan mak dan ayah sihat2 selalu dibawah lindunganNya. Semlam kami sempat mengikuti Salam baitullah dan khabar haji yang bersiaran secara langsung dari padang arafah. Ramainya umat manusia.. semuanya memuji kebesaran Allah.. walaupun x nampak mak dan ayah.. cukup untuk mengubat kerinduan kami pada mereka. Adel Dini setiap kali nampak orang bertelekung, berihram akan menjerit "tu atok.. tu wan..".. agaknya mereka pun rindu pada atuk n wan.. ye lah selama ari nie mana penah jauh dari atok n wan. jauhnya 5 hari jerr.. pastu weekend pasti pulang ke rumah atuk n wan mereka.

mak dan ayah menyambut Aidiladha hari nie. Kita di Malaysia akan menyambutnya esok. mesti best kan mak dapat menyambut aidiladha di tanah suci. untuk kami adik beradik.. tiada yang berbeza melainkan mak n ayah di tanah suci tahun nie. malam nie kami akan pulang ke rembau untuk bersama2 adik2 mak yang lain dan juga bersama nenda tersayang. kata nenda.. tahun nie x yah wat lemang sebab mak x der. sebenarnya setiap tahun mak yang paling bz menjelang raya. kadang2 pk mana lah mak dapat tenaga itu semua sebab mak x penah kenal penat. lemang... rendang.. lodeh n etc....

insyaallah next week mak n ayah akan kembali ke tanah air tercinta, Malaysia. tentunya adel n dini sedang menghitung hari biler dapat bertemu dengan nenda dan atuk nya yang tersayang...



video
-- vc nie masa mak n ayah nak berangkat ke tanah Suci tempoh hari --



Monday, November 8, 2010

10 monThs aLReadY

pejam celik pejam celik.. ilham afrina nie da 10 bulan. 10 bulan yg penuh dengan warna-warni... 10 bulan yang penuh dengan keceriaan.. 10 months of love...

sepanjang 10 bulan nie, jarang sekali fyna wat perangai.. cuma kadang2 jer dia majuk... n biler sesekali majuk tuh, biasanya panjang dan lama.. hehehhe.. fyna da ada gigi tau. dua atas, dua bawah.. masih lagik dengan behaviour suka dok.. berdiri .. merangkak .. n senyum. senyuman itu lah yg paling menawan... boleh wat hati mama cair...

kekangan biler terlupa.. fyna da memanjat tangga umah. penah satu hari tiba2 mama paling dia da berada di anak tangga yg ke-10... mama x leh tol terlupa skang nie.. kena beware selalu.. she is so energetic... maybe sebab kakak2 berdua tuh pun sama energetic.. hehehe..

semoga fyna sihat2 selalu.. harap2 masa wan balik nanti fyna da leh jalan.. leh r round2 klia ngan kakinye sendiri... hehhehehe



Thursday, October 28, 2010

TahNiaH..


alhamdulillah.. mereka telah berjaya menamatkan pengajian dengan jayanya. usai sudah tanggungjawap mama menjaga mereka sepanjang mereka berada di sini. alhamdulillah.. untuk lina, arab dan ayed.. dunia di luar masih luas. terokailah dunia ini. semoga kejayaan di luar sana akan menjadi milik kalian semua. terima kasih ya Allah kerana meminjamkan mereka kepada ku walau untuk seketika cuma. congratulation adik-adikku atas kejayaan anda semua. i'm proud of u... till we met again

Wednesday, October 27, 2010

Children Learn What They Live


By Dorothy Law Nolte, Ph.D.


If children live with criticism, they learn to condemn.
If children live with hostility, they learn to fight.
If children live with fear, they learn to be apprehensive.
If children live with pity, they learn to feel sorry for themselves.
If children live with ridicule, they learn to feel shy.
If children live with jealousy, they learn to feel envy.
If children live with shame, they learn to feel guilty.
If children live with encouragement, they learn confidence.
If children live with tolerance, they learn patience.
If children live with praise, they learn appreciation.
If children live with acceptance, they learn to love.
If children live with approval, they learn to like themselves.
If children live with recognition, they learn it is good to have a goal.
If children live with sharing, they learn generosity.
If children live with honesty, they learn truthfulness.
If children live with fairness, they learn justice.
If children live with kindness and consideration, they learn respect.
If children live with security, they learn to have faith in themselves and in those about them.
If children live with friendliness, they learn the world is a nice place in which to live.

Monday, October 18, 2010

AloNg nak Ape???

berbunga2 sungguh hati ini bila mendapat panggilan telefon dari mak kat madinah. walaupun sekejap.. tapi saya sungguh happy... kalah masa saya dok UUM dulu.... semalam mak kol.. bagitahu mak sihat2 kat sana. ayah pun sama sihat2 jer. alhamdullillah. setalah seminggu di madinah, insyaallah, hari nie, mereka akan ke bumi Mekah pula.

mak tanya nak beli ape??? saya x tahu nak cakap nak aper.. sebab dalam kepala saya.. saya cuma nak mak n ayah selamat mengerjakan ibadah haji dan selamat pulang ke tanah air.. lebih pada tu, saya nak mak n ayah sihat2 jerr...

itu aje yg saya mahukan.. oohh.. adel dan dni sudah mengerti sekarang yang wan n atok mereka x der. siap cakap .. "wan x de.. wan g majid.. atok mayang.. nek tebang..". means.. "wan x der.. wan g masjid.. atuk g sembahyang... naik kapal terbang....".

mak ayah.. semoga dapat menjalani ibadat dengan tenang di sana... along doakan semuanya ok. kami kat sini sihat2 selalu... apit pun x kuar tengah2 malam... alang pun sama... ateh tengah sibik nak exam.. bang ngah n kak ngah sihat2 jerr... mak.. ayah... jangan risaukan kami. sayang mak.. sayang ayah..



Tuesday, October 12, 2010

Ungu Band – Doa Untuk Ibu

Kau memberikanku hidup
Kau memberikanku kasih sayang
Tulusnya cintamu, putihnya kasihmu
Takkan pernah terbalaskan

Hangat dalam dekapanmu
Memberikan aku kedamaian
Eratnya pelukmu, nikmatnya belaimu
Takkan pernah terlupakan

Oh ibu terima kasih
Untuk kasih sayang yang tak pernah usai
Tulus cintamu takkan mampu
Untuk terbalaskan

Oh ibu semoga Tuhan
Memberikan kedamaian dalam hidupmu
Putih kasihmu kan abadi
Dalam hidupku

Oh ibu terima kasih
Untuk kasih sayang yang tak pernah usai
Tulus cintamu takkan mampu
Untuk terbalaskan

Oh ibu semoga Tuhan
Memberikan kedamaian dalam hidupmu
Putih kasihmu takkan mampu
Untuk terbalaskan

Oooh putih kasihmu ‘kan abadi
Dalam hidupku

rindu ini bertandang lagik...

alhamdulillah... pada saat entry nie ditaip.. mak dan ayah da selamat sampai di bumi Madinah. Alhamdulillah segala urusan kemasukkan mereka ke sana dipermudahkan. ramainya yang datang ziarah mak n ayah... yang menghantar pun ramai.. alhamdulillah.. terima kasih kemua atas kunjungan kalian.. x mampu nak balas ngan apa2 melainkan saya doakan kalian semua dirahmati Allah...

perpisahan kali ini menerbitkan rasa rindu wat mak n ayah.. menerbitkan kesedihan di hati mama n adik2 yang lain.. bukannya x pernah jauh pun.. 4 tahun duduk di bumi sintok pun x terasa rindu dan sedih macam nie. macam2 timbul dalam pale nie.. rasa gembira.. sedih.. semuanya silih berganti.. pretending dat i'm strong.. but i fail....

adel dini seolah2 mengetahui yang wan n atok mereka jauh beribu-ribu batu dari mereka. afrina.. masih terlalu kecil untuk memahami erti perpisahan ini.

Ya Allah.. lindungilah kedua ibu bapa ku.. kurniakanlah mereka kesihatan yang berkekalan agar mereka mampu mengerjakan ibadat2 dengan sempurna terhadap mu.. ya Allah.. limpahilah.. mereka dengan rahmat mu.... amin ya rabbal alamin...

rindu ini bertandang lagik...



-- antara yg datang ziarah --

-- da bags--

-- my lovely mom n dad --

-- kisses from wan --

-- hugs from atuk --
-- mama, adel dni n fyna wif wan n atuk.. mama baru pas nanges --

-- ready to take off. --

-- antara yang menghantar pemergian wan dan atok pada malam itu --

-- wan nyang menghantar anaknya --

-- time nearly 2359.. she still wake up. --

-- atok, tok ya n tok cik.. --

-- wan @ final check.. --

-- 1st pit stop.. balloon --

-- wan wif wan ngah n mak ngah.. --

-- next pit stop.. ice cream --

Thursday, October 7, 2010

Wan NyaNg.. CePat2 SiHaT ye

di saat kami menanti hari untuk wan dan atuk berangkat ke tanah suci.. kami dikejutkan dengan panggilan telefon yg mengatakan wan nyang di unit kecemasan. Ya Allah, lindungilah nenda ku ini. Ya Allah kau kurniakanlah nenda ku ini kesihatan yang berkekalan. Agar aku mampu untuk bersamanya walau untuk sehari lagi... agar semua puteri2 ku bisa bermain2 bersama moyangnya.

truthly.. mama tidak bersedia untuk kehilangannya. Adel.. Dni.. Fyna.. mama titipkan disini foto moyangmu.. agar suatu ketika nanti kau mampu mengenali wajah yang sungguh bermakna bagi mama. jika pun kamu tidak mampu mengingati belaiannya ketika kelahiranmu.. ketika memandikan mu.. cukuplah jika kamu mengingati wajahnya. masih lagi dalam ingatan mama.. ketika mama dimasukkan ke HTJ untuk bed-rest ketika mengandungkan kamu... dia tetap dengan keputusannya untuk dtg melawat walaupun ditegah oleh wan chik.

sesungguhnya.. insan ini besar ertinya dalam kehidupan mama... teringat dahulu setiap kali cuti sekolah.. pasti mama akan berada di kampung untuk berada dengan atuk dan wan...

Ya Allah.. kau lindungilah dia...........











along sayang wan


Thursday, September 30, 2010

TaHNiAH PaPa

alhamdulillah.. setelah lebih 5 tahun berjuang di medan ilmu akhirnya papa berjaya menghabiskan pengajiannyer. lama tuh 5 tahun. tapi tu la cabarannya belajar part time... jadi lama sebab papa ada tanggung a few semester di sebabkan tuntutan kerja where by time tuh dia kena g oversea. can u imagine.. papa mula study masa kami bertunang.. then kahwin.. then afta we have 3 lil angles he complete his study. however.. alhamdulillah. i'm proud of u papa. everyweek bila semua orang menghabiskan masa bersama family.. papa g kelas di UTM Semarak... bila kami sedang lena.. papa sibuk wat assignment.. bila mama sibuk nak marking paper.. time tu lah papa kena submit PSM nyer n mama kena jadi editor n mak teh jadi translator...

kami sampai kat JB on sunday.. really a hectice journyer because all the ilham x mo dok ngan nenek n their aunty wani. last2 all of them sit wif me kat depan.. dni plak demam.. huhuhu.. bnyk sungguh cabarannya nak konvo papa. kol 6.30 pagi kami baru jumper klinik yg 24hours. aduhhhh... siann anak mama.

then papa n nenek masuk dewan.. mama n aunty wani dok kat masjid. layan all the 3 ilhams. seb bek x banyak hal derang. kalu tak mau nyer pengsan mama.. we share some picture here.. lain2 pic kat enty yg lain k




-- muka ceria seorang graduan --

-- with his robe. the maroon lapel for SMM --

-- with da lil ones --

-- a journey along his study.. not only having a degree
but also wif n 3 charlie's angle--

-- wif nenek --

-- UTM kebanggaannya --

-- a driver wif a robe --

-- my second time being here. dulu masa 1st time
masa convo diploma papa.. time tuh mama hanya adik dia --

-- papa family.. adel sibuk nak g tasek seberang jalan--

since i know it will be a hectic journey wif all the kiddos.. i dont buy him a bouquet of flower. mula2 nak beli.. tapi biler pk balik.. papa bukan pandai nak simpan pun.. then nanti mama jugak yg kena .. barang jer da penuh.. mana mama nak simpan flower tuh.. so as a token of appreciation, mama sempat tempah kad tuk papa kat aunty as. as... so comelll i love it so much. thanx to aunty ita sebab still accept order cuppies mama even mama tempah jam2 tu gak...



KendURi KesYuKuraN

alhamdulillah... terlaksana juga hasrat wan n atuk tuk wat kenduri kesyukuran sempena pemergian mereka ke tanah suci tahun nie. insyaallah mereka akan berangkat kesana pada 11 oktober 2010. tercapai juga hasrat mama tuk wat kenduri sket for papa since da tamat pengajian. semoga wan n atuk selamat pergi dan selamat kembali ke tanah air. semoga wan n atuk dikurniakan kesihatan yang berkekalan di sana. semoga papa terus berjaya. we love all of u













Monday, September 20, 2010

4 sYawaL 1431H : BesKaL oH BesKaL

mama dan papa naik sakit pale raya tahun nie. manjang jer da lil twin bergaduh biler jumper umah org yg ader beskal. nampak gayanya akea jugak r beli beskal tuk dak berdua nie.. as always.. bukan boleh beli satu.. of coursenyer bergaduh.. huhuhuhu...