Friday, March 11, 2011

its OK for u BUT noT for OTheRs

Da lama peram petikan artikal nie. ari nie baru teringat nak upload.. hehehhe.. truthly i's agreed with what aznil wrote suatu ketika dahulu at Metro Ahad. kalu x silap time tuh area tahun 2009 or 2008. sometimes kita selalu ditanyakan dengan soalan2 yg pada orang lain soalan yang pada mereka soalan tu nothing.. juz perencah dalam perbualan.. but for those dalam situasi itu.. soalan2 itu mengguris hati mereka..... have a read first...

"Paknil perasan ada juga golongan yang berat hari beraya di kampung, antaranya bujang dan anak dara terlajak. Mungkin mereka belum bertemu jodoh sesuai. Pesan Paknil, kalau boleh jangan tanya bila mereka nak naik pelamin kerana soalan ini mungkin buat mereka rasa malu dan kurang selesa.

Fahami perasaan mereka dan beri mereka peluang beraya dengan tenang tanpa merah muka. Takut nanti bila tidak tertanggung dihimpit soalan sama, mereka mengambil keputusan memendekkan cuti dan pulang semula ke bandar.


Begitu juga dengan pasangan yang belum dikurniakan cahaya mata. Kalau boleh elak jadikan mereka bahan usikan di hari raya. Sekali dua mungkin mereka boleh tersenyum tetapi bila kerap diasak dengan pertanyaan bila nak ada anak, mungkin hati mereka terguris.
Terimalah hakikat anak itu rezeki pemberian Tuhan. Paknil yakin mereka juga mahu hari raya diserikan dengan kehadiran zuriat tapi sudah tertulis belum masanya lagi.

Mungkin ada menganggap perkara ini remeh tapi percayalah, jika kita peka dengan perkara ini (yang mungkin besar pada empunya badan), raya kita akan lebih bermakna.
Ibu bapa pula jangan membandingkan kehebatan anak orang lain dengan anak sendiri." by aznil hj nawawi @ metro ahad 2009/2008
believe me, kita x sedar kadang2 apa yang kita perkatakan menyingggung perasaan orang lain... saya menunggu 3 tahun sebelum disahkan hamil. sepanjang 3 tahun itu.. ada ja yang bertanyakan soalan tentang baby. sedih??? maunya x... macam la kita x berusaha... da penat buat segala.. tapi rezeki masih belum menyebelahi kami.. penah satu ketika, saya x mahu balik ke rumah nenda tercinta atau pun ke kenduri sanak saudara kerana takut ditanyakan dengan soalan2 ini.... pertanyaan2 itu bukan dtg dari mulut kerabat yang terdekat mahu pun nenda mahu pun bonda.. tapi dtg dr org2 sekeliling.. alhamdulillah.. kerabat terdekat cukup understanding.. ketika saya memutuskan tidak mahu ke kenduri sanak saudara... bonda berkata... "jgn jadi bodoh dengan mulut orang... be urself.. percaya dengan ketentuan Ilahi"... terima kasih mak, ayah, wan, achik, atam, induk kerana memahami kesedihan ini...

setelah kami mencuba segala.. dari tradisional hingga lah moden... alhamdulillah kami dikurniakan si kembar... rasanya masa disahkan pregnant tuh.. senyum x henti kot... kerana saya telah melalui detik2 sukar itu.. hingga sekarang saya elakkan diri saya dari bertanya kepada rakan2 tentang anak terutama kepada mereka yang belum mempnyai cahaya mata... takut nanti menguris perasaan mereka.. sebaliknya jika mereka bertanya pada saya.. saya akan jawap insyaallah pasti akan ada suatu hari nanti...

sama juga dengan persoalan kahwin... percayalah.. jodoh pertemuan ajal maut ditangan Allah.. Dia yang lebih mengetahui..... saya mempunyai sahabat yang masih belum berkahwin walaupun usia kami sama... tapi ada banyak benda lain selain kahwin untuk kami borak kan ketika kami berhang out bersama2.. x penah terlintas kat hati saya nak tanya dia bila nak kawen sebab saya tahu dia pasti bersedih... saya x mahu lihat dia bersedih... mendengar suaranya mengadu tentang pertanyaan org lain tentang kawen pun da cukup membuat saya sayu.. ini kan pula untuk bertanyakan kepadanya tentang perkara itu... betapa saya menyayangi sahabat2 saya ini dari zaman matrikulasi hinggalah zaman kami semua berkerjaya ini....

buat sahabat2 saya yang menghuni EON satu ketika dahulu... a dan t..... insyaallah.. keinginan kamu untuk memeluk manusia yang dipanggil anak akan tercapai nanti.. lambat atau cepat.. serahkan pada yang berkuasa. Dia Maha Mengetahui... to my best buddie.... F.... abaikan pertanyaan orang2 itu... always believe pada Qada' dan Qadar... i love u so muchh
hhhhhhh.......


-- hadiah penantian kami --

-- hadirnya pengubat kelukaan di hati mama --


3 comments:

Rizziela said...

Betul tu..mungkin pada kita benda2 tu semua biasa ajer..tp penerimaan orang2 yg mengalami tu yg penting

NuhaWorld said...

ya mama ilham...
saya setuju dan bersetuju

mama fatoom & sarah

ohh ayu! said...

that's right. hope semua orang dapat bace nie.. janganlah suke bercakap tanpe berfikir.. renung2kan..=)