Wednesday, March 11, 2009

Jom FlasHBack...

actually emel nie da lama mama dapat. juz ari nie emel nie menceriakan hari mama yang tengah tensen glos kat cnie... saper2 yang lahir tahun2 sekitar 1970 - 1990 mesti faham akan citer2 dalam entry nie.

jom kita flashback.....
  1. Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse...
  2. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron... plus lg satu Gaban..
  3. Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan...mencangkung kat tepi parit/longkang dgn classmates semua kat sebelah....
  4. misi/nurse kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment....
  5. Pastu dgr bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah ada gigi yang berlubang..kene la tampal...
  6. program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu... sekotak 30 sen jek beb... skang nie??? wan ilah kater da mahal... plus manjang budak2 kena keracunan jerr.
  7. Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.
  8. Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu..YG SEDEPA tu ,skrg ade lagi ke??? Pukul tapak tangan ... kan ..? (nie memang aku ingat... febret wan ilah masa mama kat skol dlu.. n pasal pembaris ni gaks pak ngah kena tukar kelas sebab dia suka2 jer tibai anak org..)
  9. Time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz...batman also (mama nyer kasut pallas jazz)
  10. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...(mak penah beli rasanye...)
  11. ada yang suka stoking tebal laaa...
  12. pakai tudung sekolah mesti ade pengerass.. budjet lawa la...
  13. internet? email? Menatang ape tu?
  14. CD? ape tu? kaset/tape penah laa dgr.... Tiket wayang pun 5 hinggit je...
  15. Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.tak dilupakan, 'Ti Kam2'.
  16. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class..kat umah main baling selipo..
  17. tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skolah tuh... hehehe...
  18. lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal..
  19. lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2 duduk.....haaa men sembunyik ibu....korang mesti penah main kan...mak-mak kita tak kasik main klu dah magrib....nanti hantu t*t*k sembunyikkan..betul x betul wallahua'lam. ..
  20. kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen.. Yang tiub aiskrim, ada byk2 color tu..kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die! mama sukeee
  21. lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.
  22. hmm....budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau,yg Westlife nyanyi...bkn Billy Joel nyanyi...
kanak2 skang nie...
  1. CD pun wujud time diorg lahir.
  2. Michael Jackson dah putih dah time tu.
  3. Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.
  4. Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer. plus x leh bayang flooppy disk yg besar gabak tuh..
  5. Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.
  6. Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.
  7. dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive kat universiti/kolej tanpa handphone... becinta tanpa h/p
hmm....jom kite check, kite ni dah tua ke:
  1. korang paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
  2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin..tp yg tak kawin pun ade gakkk...
  3. korg sure pelik bile nengok budak2 kecik main komputer, selamba je
  4. kita geleng kepala bile nengok budak2 skolah menengah guna handphone (masa awal2 dulu la)..
  5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
  6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...
tapi apa yang pentinglah kan. .bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam..mgkin ada di antara kita mengalirkan air mata..ye lah mana taknya, bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu indah lagi..sayangnya masa begitu pantas berlalu..


3 comments:

MamaHana said...

betul la, aku senyum sendiri bila baca nie... tp tak bermakna aku dah tua.... cuma dah matang... wakakakakakaaaa..... yang ado.....

Soeryani Atmadja said...
This comment has been removed by the author.
Idama said...

yelah..masa kecil yg penuh fun & kenangan yg terindah...

mama, i tagging you...